Als je kind sterft

Elk sterven is een ingrijpende gebeurtenis voor diegenen die achterblijven. Maar wanneer je kind sterft is dit een onvoorstelbaar groot verdriet en misschien wel de moeilijkste periode uit een mensenleven.

Als je kind sterft

Elk sterven is een ingrijpende gebeurtenis voor diegenen die achterblijven. Maar wanneer je kind sterft, en het maakt geen enkel verschil hoe oud je kind is, is dit een onvoorstelbaar groot verdriet en misschien wel de moeilijkste periode uit een mensenleven. Het overlijden van je kind roept zoveel emoties op, gevoelens van onmacht, woede en verslagenheid. Want een kind hoort niet te overlijden.

Het is mijn streven om in deze droevige fase, samen met de ouder(s), broers, zussen, opa’s en oma’s, familieleden en vrienden vorm te geven aan een passend afscheid.

Jonge kinderen 

Voor de ouders, broers, zussen, andere familieleden, maar zeker ook de vrienden van het overleden kind kan het heel fijn zijn om later terug te kijken op het afscheid en de uitvaart. Zeker voor jonge kinderen kan het maken van een film en/of foto’s daarbij een goed hulpmiddel zijn.

Graag attendeer ik je op Stichting Make a Memory. Deze stichting vervaardigt foto’s voor familie van ernstig zieke, stervende en overleden baby’s vanaf 24 weken zwangerschap en kinderen tot en met 17 jaar. De fotografie vindt plaats in de ziekenhuizen en in de thuisomgeving. Voor ouders wordt de fotografie kosteloos uitgevoerd.

Jongeren, tieners

Het overlijden van een jongere heeft grote impact op de omgeving, want een tiener heeft bijna altijd heel veel sociale contacten. Zelfs leeftijdgenoten die geen deel uitmaken van de directe vriendenkring voelen zich toch vaak betrokken. Ongeacht de reden van het overlijden hebben zij het idee dat het ook hen had kunnen overkomen en dat willen ze heel graag met elkaar delen. Vaak hebben de meesten nog nooit een overlijden van dichtbij meegemaakt en dat levert ook weer angst en onzekerheid bij hen op.

Jongeren hebben een heel eigen manier om hun verdriet te uiten, bijvoorbeeld via sociale media. Jongeren, tieners gaan heel anders om met de dood en rouwen anders dan volwassenen. Hoe kun je daar het beste mee omgaan? Hoe kun je hen betrekken en ondersteunen nu hun vriend(in) is overleden en zij op zo’n jonge leeftijd geconfronteerd worden met dit schokkende feit.

Als ouders heb je vaak geen idee welke contacten je kind heeft. Veel gebeurt buiten het gezinsleven. Sociale media is voor jongeren een medium waar veel gedeeld wordt, ook verdriet. Het kan waardevol zijn deze contacten te betrekken bij de uitvaart van jouw kind. Zij hebben jouw kind immers heel anders meegemaakt dan jij.

Weet dat het heel belangrijk is om deze herinneringen van hen te horen. Nodig hen uit om deze herinneringen aan jouw kind op te schrijven of zelfs op zijn of haar kist te schilderen. Als zij foto’s en filmpjes hebben kunnen die getoond worden tijdens het afscheid. Laat ze hun herinneringen delen door iets te vertellen over hun vriend(in) tijdens de uitvaart.

Misschien is er zelfs een apart afscheidsmoment voor hen gewenst op de sportclub of in de aula van de school waar jouw kind naar toe ging?
De vriendenclub kan kracht en troost bieden omdat zij jouw kind op een heel andere manier hebben gekend.

Ik, Mieke Sanders wil jou graag helpen bij deze vragen óf en op welke manier je deze jongeren bij de uitvaart van hun vriend(in) kunt betrekken.

Jongvolwassene

Het leven van een jong volwassene is al veel meer gericht op de toekomst. Ze hebben vaak een vaste relatie, de studiekeuze of werkkring is bepaald, ze wonen zelfstandig zonder bemoeienis van ouders, maken eigen keuzes en nemen zelfstandige beslissingen.

De vriendengroep rondom de jong volwassene heeft vaak een belangrijke rol in zijn of haar leven ingenomen waardoor de rol van de ouders in deze zware periode misschien iets meer op de achtergrond zal zijn.

Hoe troostend en prachtig kan het zijn om de vrienden van jouw overleden kind te betrekken tijdens de voorbereidingen van de uitvaart. De muziekkeuze, een herdenkingspagina op FB, het samen maken van een bloemstuk of het beschilderen van de kist, samen eten en drinken.
Deze momenten zijn waardevol, er wordt gelachen en gehuild. Herinneringen worden opgehaald. Zeker wanneer het overlijden niet onverwacht komt, is er in de vriendengroep vaak al over het aanstaand overlijden gesproken en weten zij in grote lijnen hoe de afscheidsbijeenkomst ingevuld gaat worden en wie wat doet.

Ik kan je helpen een mooie invulling aan het afscheid van jouw kind te geven door creatief met je mee te denken.

Praten met lotgenoten

Heb je behoefte om te praten met lotgenoten over jouw grote verlies, nu of op een later tijdstip, dan kan dit onder andere bij Ook, Lieve engeltjes, Landelijk Steunpunt Verlies en Stichting achter de regenboog. Meer informatie hierover vind je bij links.

Lotgenoten begrijpen elkaar, hier kun je verdriet delen.

Schuiven naar boven