Beleid

Ik kom aan in het voor mij onbekende verzorgingshuis en wordt opgewacht door haar twee dochters. Ze zijn erg verdrietig want moeder is zojuist overleden. We gaan naar haar kamer om daar even rustig dingen door te spreken.

De dochters willen samen met mijn zorgteam hun moeder verzorgen en in de kist leggen. Uiteraard is dit geen enkel probleem. Ik vind het altijd mooi als familie dit laatste eerbetoon wil geven aan de overledene.
Als het zorgteam met de kist arriveert en over de gang naar de kamer loopt worden we tegengehouden door personeel.
“Wat gaan jullie doen, dit kan niet hoor”.
Wij gaan mevrouw verzorgen en in de kist leggen.
“ ja maar dat kan hier niet hoor, dat moeten jullie ergens anders doen”
Hoezo kan dat niet? Natuurlijk kan dat. We gaan mevrouw verzorgen op haar eigen kamer, samen met haar dochters die meehelpen. We leggen haar daarna in de kist en brengen haar dan pas weg.
“nee als iemand is overleden moet hij meteen weg op een brancard en ergens anders verzorgd worden”
Ik word een beetje ongeduldig en mijn zorgteam ook. De dochters zijn gelukkig nog niet aanwezig. Is dit jullie beleid en hebben jullie dit zwart op wit staan?
“ik ga het hoofd van de afdeling erbij halen want dit mag niet”
Het afdelingshoofd komt er bij en houdt ook vol dat dit hun beleid is.
Na heel veel over en weer gepraat, waarbij wij, het zorgteam en ik, steeds rustig en beheerst blijven, worden we op een gegeven moment toch echt wel boos.
Mensonterend is het, hoe jullie met de overledene en haar dochters omgaan.
Zolang jullie ons het schriftelijke beleid met deze bizarre regels niet kunnen tonen gaan wij mevrouw op haar kamer verzorgen. En waag het niet om haar dochters lastig te vallen met deze zaken. Zij hebben andere verdrietige zaken aan hun hoofd, hun moeder is namelijk zojuist overleden, snappen jullie dat?
“Ja maar …………”

We hebben samen met haar dochters de laatste verzorging gedaan en dit was mooi. Een mooi laatste ontroerend moment van moeder en dochters en de band die ze met elkaar hebben.

In de meeste verzorgingshuizen wordt de overledene uitgeleide gedaan door het personeel. Een laatste groet.

Hier niets van dit alles.

Hoezo beleid!!!!!!

Schandalig dat dit gebeurt, ik heb er nog steeds geen woorden voor. Ik vraag me af of dit in meer verzorgingshuizen de norm is. Kan het me eigenlijk niet voorstellen.

Beleid
Schuiven naar boven