Blog

Persoonlijke blogs van Mieke over haar werk als uitvaartondernemer.

Blog van Mieke

Persoonlijke blogs schrijf ik over mijn werk als uitvaartondernemer. De blogs kunnen meer achtergrond of verdiepende informatie over een bepaald onderwerp geven. Ook deel ik mijn eigen ervaring in de hoop meer openheid te creëren en het taboe rondom de dood iets te verkleinen.

Uitvaarten en Corona

De afgelopen maanden heb ik veel verschillende uitvaarten mogen organiseren. Uitvaarten die anders dan anders waren door Corona en waarin ik vooral vaak de onmacht voelde van de families. Niet mogen, niet kunnen.

Lees meer >>

Beleid

Ik kom aan in het voor mij onbekende verzorgingshuis en wordt opgewacht door haar twee dochters. Ze zijn erg verdrietig want moeder is zojuist overleden. De dochters willen samen met mijn zorgteam hun moeder verzorgen en in de kist leggen. Een mooi laatste eerbetoon aan de overledene.
Als het zorgteam met de kist arriveert en over de gang naar de kamer loopt worden we tegengehouden door personeel.
“Wat gaan jullie doen, dit kan niet hoor”.

Lees meer >>

Wat was je mooi

De jonge ouders ontmoette ik thuis. Het meisje had na de geboorte slechts een paar minuten geleefd. De ouders hadden hun kindje achtergelaten in het mortuarium van het ziekenhuis en het daarna niet meer gezien. Of ik de uitvaart wilde regelen.

Lees meer >>

Het einde is nabij

De laatste maanden kom ik steeds vaker bij mensen thuis om over hun uitvaart te praten. Meestal zijn het mensen van 65+ die nog volop in het leven staan maar gewoon alles goed geregeld willen hebben maar minder vaak, maar toch ook geregeld, kom ik bij mensen die weten dat het einde nabij is. Wat me steeds weer opvalt is dat er dan een soort berusting, aanvaarding is van wat komen gaat. Natuurlijk is er verschrikkelijk veel verdriet binnen de familie, het gezin, de vrienden, maar er is vaak veel meer voelbaar.

Lees meer >>

Uitvaartbegeleider is en blijft een bijzonder beroep!

Afgelopen week had ik een hele mooie afscheidsbijeenkomst die eindigde met de begrafenis op het kerkhof bij de kerk. De kinderen en broers van de overledene plaatsten de kist boven het graf. De touwen lagen al klaar om zelf de kist te laten zakken. En toen kwam ik er achter dat het graf niet groot genoeg was!!!! De kist zou nooit recht naar beneden kunnen dalen! Wat nu?

Lees meer >>
Schuiven naar boven