Kaarten, muziek, fotografie en meer

Kaarten, rouwadvertenties en tegenwoordig ook condoleanceregisters op internet. Bovenstaande kaart van De Rouwwinkel.

Kaarten, muziek, fotografie en meer

Om het overlijden aan iedereen kenbaar te maken wordt meestal een rouwbrief of rouwkaart verstuurd. Deze brief of kaart kunnen we heel persoonlijk maken door middel van een foto, een tekening of een gedicht. Ik werk samen met een plaatselijke drukkerij (Ro-wi print en design). Zij zijn gespecialiseerd in rouwdrukwerk en dragen zorg voor snelle levering.

Wanneer je veel mensen wilt bereiken en niet van iedereen een adres hebt, of wanneer je wel een aankondiging van overlijden wilt doen maar de uitvaart in kleine kring wilt vieren, dan kun je kiezen voor een rouwadvertentie in plaatselijke, regionale en landelijke dagbladen. Natuurlijk kun je altijd een rouwadvertentie plaatsen. Uiteraard kan ik je ook hierbij helpen en de rouwadvertentie voor je regelen.

Condoleanceregister op internet

Tegenwoordig zijn er ook condoleanceregisters op internet. Je maakt zelf een condoleanceregister aan. Belangstellenden kunnen hier dan hun deelneming uiten. Voorbeelden hiervan: www.condoleanceregister.com en www.vaarwel.nl

Via de website www.dierbareherinneringen.nl kun je op eenvoudige wijze een gedenkplaats maken voor een overledene. Met tekst, foto’s, herinneringen, audio en videofragmenten, stamboom en levensloop. Anderen kunnen steun betuigen door het plaatsen van een kaarsje, een herinnering en een condoleance

Afscheidsmuziek kan ingetogen en zacht, maar ook vurig, temperamentvol, vrolijk en zelfs hard en rauw zijn.

Afscheidsmuziek

Voor iedere stemming en gelegenheid is er muziek. Vaak worden op een uitvaart de favoriete nummers van de overledene afgespeeld, of muziek waarin de nabestaanden de overledenen herkennen. Ook live-muziek is een optie en dat hoeft niet altijd groots te zijn, het kan ook een neefje zijn die blokfluit speelt, of de buurman die altijd zo lekker op de gitaar tokkelde, of jijzelf die nog één keer voor je moeder op de piano speelt. Ben je lid van een zangkoor? Dan is het bijna logisch dat ze een serenade komen brengen.

Alles kan en alles mag. Samen bekijken we de mogelijkheden. Ter inspiratie geef ik een aantal links:

Foto’s voor een bewuster verwerkingsproces of een hartverwarmende steun.

Fotografie

Foto’s of video’s laten maken van uw dierbare voorafgaand aan de uitvaart, maar ook van de afscheidsdienst en de begrafenis of crematie kunnen een troost, bewuster verwerkingsproces of hartverwarmende steun zijn.

Daarnaast zeggen foto’s meer dan een verhaal voor diegenen die te jong waren om de uitvaart bewust mee te maken of er niet bij aanwezig konden zijn.

Bij een naderend afscheid kan het heel waardevol zijn om een herinneringsportret te laten maken: een foto die iemand weergeeft zoals hij of zij echt is, in een omgeving die voor hem of haar vertrouwd is. Een kostbaar geschenk voor alle naasten. Misschien geeft u de voorkeur aan een levensfilm of een herinneringsfilm? Of u wilt liever een uitvaartreportage. Er zijn veel mogelijkheden.

Herinneringsportret

Steeds vaker worden in de laatste levensfase van ernstig zieke mensen foto’s gemaakt. Voor de nabestaanden vormen deze foto’s een waardevolle aanvulling op de persoonlijke herinneringen.

Een mooi portret, waar iemand opstaat zoals hij of zij écht is, dat is een geschenk voor hen die achterblijven.

De nabestaanden hebben iets tastbaars in handen, ook nadát degene die hen zo dierbaar is, is overleden. De beelden helpen de nabestaanden bij de verwerking van het verlies. Want beelden blijven. Fotografie bij het afscheid is een tastbare herinnering voor hen die achterblijven.

Uitvaartreportage

De uitvaart van een geliefde brengt veel gevoelens met zich mee, maar ook werk. In slechts enkele dagen de begrafenis of crematie regelen betekent vaak dat de gevoelens geparkeerd worden. Pas ná de uitvaart komt er tijd om stil te kunnen staan bij het verlies. En dan is er alleen nog de herinnering.

Ná alle hectiek in alle rust kunnen kijken naar de fotoreportage of de daarvan gemaakte fotofilm, waardoor de beelden als ’t ware tot leven komen. Afscheidsfotografie biedt een dierbare herinnering voor nu én later en is van onschatbare waarde omdat beelden blijven.

Fotograaf

Ik werk al jaren met veel voldoening samen met Jikke van Jikke Uitvaartfotografie. Onopvallend vastleggen van mooie beelden, voor, tijdens en na de afscheidsbijeenkomst. Link: www.jikke.com

Daarnaast werk ook met fotograaf Ron Moes. Link: www.ronmoesfotograaf.nl

Videograaf

Ik werk samen met Arthur Ike van AR Video uit Veendendaal. Arthur heeft jarenlange ervaring in het respectvol en zo onopvallend mogelijk vastleggen van uitvaarten. Link: www.arvideo.nl

Corona en live-streaming

In deze tijd waarin de ziekte Corona een grote rol speelt is afscheid nemen van geliefden, familie of vrienden vaak moeilijk te realiseren. De uitvaart is meestal in kleine kring. Men wil mensen graag uitnodigen maar loopt tegen de beperkingen aan van alle RIVM-maatregelen.

Om het toch mogelijk te maken dat iedereen de uitvaart live kan bijwonen, wordt er veel gewerkt met live-streaming. De genodigden ontvangen bij de rouwkaart een uitnodiging met een inlogcode. Op het moment dat de uitvaart begint kunnen ze inloggen op hun laptop en de uitvaart live volgen. Veel mensen steken dan een kaarsje aan en zetten het naast de rouwkaart die ze hebben ontvangen.

Ook mensen die in het buitenland wonen kunnen zo aanwezig zijn.

Schuiven naar boven