Laatste verzorging en opbaren

“afscheid nemen is met
zachte vingers
dichtdoen wat voorbij is
liefdevol verpakken
in goede gedachten
als eeuwige herinnering”

Laatste verzorging en opbaren

De laatste verzorging bestaat uit het wassen en mooi aankleden van de overledene. Samen met degene die de verzorging doet, kun je voorzichtig de confrontatie aangaan met het lichaam van de overledene. Ook ervaren dat iemand “echt” is overleden. Het geven van de laatste verzorging heeft vaak iets heel moois, heel liefdevols. Een bijzonder intiem moment waarbij het regelmatig gebeurt dat er mooie gesprekken ontstaan tussen de nabestaanden.

Alles mag maar niets hoeft. Je kunt bijvoorbeeld de kleding uitzoeken. Misschien wil je alleen maar toekijken, of helpen bij het aanbrengen van make-up, het borstelen van de haren, het scheren van de baard of het lakken van de nagels. Jij bepaalt altijd zelf hoever je wilt gaan. Bedenk dat alles mag maar niets hoeft.

“afscheid nemen is met
zachte vingers
dichtdoen wat voorbij is
liefdevol verpakken
in goede gedachten
als eeuwige herinnering”

Opbaren thuis of in een rouwcentrum

Als het mogelijk is kun je er voor kiezen om de overledene thuis op te baren. Thuis opbaren geeft meer tijd om afscheid te nemen en je kunt op elk moment bij de overledene zijn. Voor de kinderen is het een prettige manier van afscheid nemen, omdat ze in een voor hen vertrouwde omgeving zijn. Het rouwproces kan zo op gang komen en verloopt natuurlijker. Vrienden en familie kunnen ook veel intiemer bij die laatste dagen betrokken worden, zodat het verdriet samen beleefd wordt.

Soms is het echter wenselijk dat een dierbare in een uitvaartcentrum wordt opgebaard, wanneer een thuissituatie zich hier niet voor leent. Bovendien blijft de keuze altijd een gevoelskwestie. Dan kan een opbaring in een 24-uurskamer van een uitvaartcentrum een mooi alternatief zijn.

Ik werk samen met Aster uitvaartzorg en kan terecht in de twee prachtige uitvaartcentra van Aster, in Elst en in Huissen. Naast de 24-uurkamers is er ook een aula waar een afscheidsceremonie plaats kan vinden alsmede condoleances. Je bent altijd welkom om onze uitvaartcentra te komen bekijken maar bijgaande link geeft je ook een goed beeld van de sfeer en mogelijkheden: ….

Manieren van opbaren

Er zijn meerdere manieren van opbaren: een rieten mand, een opbaarplank, een wade en natuurlijk een traditionele kist. Maar ook een kist hoeft niet altijd traditioneel te zijn. Tegenwoordig zijn er prachtige kisten van hout met opdruk, kisten met stof omkleed die aaibaar zijn. Kisten waarop je kunt schilderen en tekenen.

Foto: kist met bloemen van Zavadi, ontwerp Janneke Brinkman.

Ik kan je helpen met de aankleding van de kamer, slaapkamer of bijvoorbeeld het tuinhuisje. In een grote tuin kunnen we zelfs tijdelijk een opbaarhuisje plaatsen. We kunnen bepaalde stoffen gebruiken, kamerschermen plaatsen en tekeningen maken. Je kunt ook foto’s en kaarsen neerzetten of een dierbaar schilderij ophangen. Samen met jou bekijk ik de mogelijkheden.

Thanatopraxie

Thanatopraxie is ook een mogelijkheid, het is een lichte balseming. Tijdens de behandeling wordt een conserverend middel in de bloedbaan van de overledene gebracht. Hierdoor wordt achteruitgang van het lichaam tijdens de opbaring tegengehouden. De overledene ziet er natuurlijker uit en neemt de temperatuur van de omgeving aan. Zelfs bij warm weer is geen koeling nodig en in de winter kan de verwarming gewoon aan blijven. Door thanatopraxie kunnen tekenen van een eventuele ziekte vervagen of zelfs verdwijnen.

Schuiven naar boven