Natuurbegraafplaats
Op mooie in de natuur gelegen locaties verspreid over heel Nederland worden natuurbegraafplaatsen geopend. In mijn werkgebied zijn dit onder andere natuurbegraafplaats Heidepol, Heiderust en Koningsakker.
Een laatste rustplaats in de geborgenheid van de natuur. Steeds meer mensen hebben behoefte aan deze duurzame en eigentijdse manier van begraven.
De graven worden niet gemarkeerd met een grafmonument zoals je deze van de reguliere begraafplaatsen kent. Natuur begraven is sowieso goedkoper dan gewoon begraven omdat je geen grafmonument nodig hebt en ook geen grafrechten betaalt voor 20 jaar. Het grote verschil met een reguliere begraafplaats is dat graven op een natuurbegraafplaats eeuwigdurend zijn. Ze worden dus nooit geruimd.
De graven zijn altijd terug te vinden door middel van GPS-coördinaten die nabestaanden ontvangen.
Op een natuurbegraafplaats gelden regels voor begraven. Zo mogen er alleen kisten van pure materialen gebruikt worden, de eco-kisten. Ook kan men kiezen voor een rieten mand, een wade en een opbaarplank.
Sinds kort mogen ook overledenen die een lichte balseming (thanatopraxie) hebben ondergaan op de natuurbegraafplaats begraven worden. Gebleken is dat de balsemvloeistof snel afbreekt en geen gevaar voor het milieu oplevert.