Natuurbegraafplaats

Een laatste rustplaats in de geborgenheid van de natuur. 

Natuurbegraafplaats

Op mooie in de natuur gelegen locaties verspreid over heel Nederland worden natuurbegraafplaatsen geopend. In mijn werkgebied zijn dit onder andere natuurbegraafplaats Heidepol, Heiderust en Koningsakker.

Een laatste rustplaats in de geborgenheid van de natuur. Steeds meer mensen hebben behoefte aan deze duurzame en eigentijdse manier van begraven.

De graven worden niet gemarkeerd met een grafmonument zoals je deze van de reguliere begraafplaatsen kent. Natuur begraven is sowieso goedkoper dan gewoon begraven omdat je geen grafmonument nodig hebt en ook geen grafrechten betaalt voor 20 jaar. Het grote verschil met een reguliere begraafplaats is dat graven op een natuurbegraafplaats eeuwigdurend zijn. Ze worden dus nooit geruimd.

De graven zijn altijd terug te vinden door middel van GPS-coördinaten die nabestaanden ontvangen.

Op een natuurbegraafplaats gelden regels voor begraven. Zo mogen er alleen kisten van pure materialen gebruikt worden, de eco-kisten. Ook kan men kiezen voor een rieten mand, een wade en een opbaarplank.

Sinds kort mogen ook overledenen die een lichte balseming (thanatopraxie) hebben ondergaan op de natuurbegraafplaats begraven worden. Gebleken is dat de balsemvloeistof snel afbreekt en geen gevaar voor het milieu oplevert.

Natuurbegraafplaats Heiderust in Rhenen

Natuurbegraafplaats Heiderust ligt midden in de natuur aan de rand van de Veluwezoom en is naast een begraafplaats ook een mooi gedenkpark. In 2015 is aan de Velpse kant een plek ingericht als natuurbegraafplaats. Deze graven gaan uiteindelijk op in de natuur. Er zijn geen herinneringsmonumenten aanwezig, hoogstens een boomschijf met inscriptie.

Natuurbegraafplaats Heidepol bij Arnhem

Natuurbegraafplaats Heidepol ligt bij Arnhem, midden op de Veluwe, voor velen het mooiste natuurgebied van ons land. De natuurbegraafplaats is een prachtige plek met heide, oude beukenlanen en natuurgraslanden tot aan de horizon. Een laatste rustplaats op natuurbegraafplaats Heidepol is een mooi en bijzonder alternatief voor begraven. Overtuig jezelf van de schoonheid van het gebied door er eens te gaan wandelen. De natuurbegraafplaats is vrij toegankelijk.
Een houten boomschijf voorzien van een ingegraveerde tekst kan hier een graf markeren en bij leven kun je al een plaats reserveren.

Natuurbegraafplaats Koningsakker in Arnhem

Koningsakker is een unieke natuurbegraafplaats in Europa. In Arnhem, vlakbij Oosterbeek, zijn de zusters Trappistinnen deze begraafplaats begonnen. In de schaduw van hun abdij Koningsoord veranderen de voormalige maisakkers in een prachtig natuurgebied. Hier kan iedereen, ongeacht afkomst of geloof, zich midden in de natuur laten begraven. Je kiest zelf de plek waar je je prettig bij voelt. Een graf is blijvend en wordt dus niet geruimd. De natuur is leidend op de begraafplaats.
Door een laatste rustplaats op Natuurbegraafplaats Koningsakker te reserveren, geef je jouw dierbaren straks een bijzondere plek om te gedenken en bespaar je hen moeilijke beslissingen in de toekomst.

Natuurbegraafplaats Mookerheide bij Nijmegen

In de omgeving van Nijmegen is Natuurbegraven ook mogelijk. Het glooiende landschap, de bijzondere boomboeketten, de statige lanen, de geluiden van vogels en het gevoel van rust en ruimte. Dat is Landgoed Mookerheide. Je kunt hier je eigen laatste rustplaats kiezen. Aan de bosrand, in het open veld of bij een mooie oude boom. Nu al goed geregeld, een eigen plek in de natuur, voor altijd.

Schuiven naar boven