Nazorg Mieke

Goede nazorg, ook na de uitvaart.

Goede nazorg, ook na de uitvaart

Verlies is ingrijpend en betekent ook vaak verandering:

 • Waar moet ik beginnen?
 • Wat vang ik nu met mijn leven aan?
 • Wat moet ik allemaal zelf regelen?

Zomaar een aantal vragen die mensen die een verlies hebben geleden stellen. Ik vind het daarom erg belangrijk om een goede nazorg te bieden.

Ongeveer 2 weken na de uitvaart neem ik contact met jou op om een afspraak te maken voor een afrondend gesprek. Tijdens dit gesprek worden onder andere de volgende punten met je besproken:

 • Hoe gaat het met je?
 • Hoe kijk je terug op de uitvaart?
 • Ervaar je voldoende steun uit jouw omgeving?
 • Kan ik je ergens mee helpen?

Praktische nazorg

Afscheid nemen stopt niet na de uitvaart. Er moet vaak veel geregeld worden om de nalatenschap af te wikkelen. Instanties moeten over het overlijden worden geïnformeerd, soms moet een huis worden verkocht en hoe zat het ook alweer met erfrecht?

‘Al dat regelwerk na het overlijden… daar zit ik nu echt niet op te wachten…’

Daarom is er nalatenschapscoach Wendy Rutjes. Families voor wie wij een uitvaart verzorgen kunnen een kosteloos adviesgesprek aangaan met Wendy. Vaak wordt in één gesprek al heel veel duidelijk en kan Wendy je op weg helpen. Maar mocht meer begeleiding nodig zijn, dan behoort dat natuurlijk ook de mogelijkheden.

Voor meer informatie kun je  ten alle tijden contact opnemen met Wendy via oikonomia.nu

Rouw en verlies

Elke vorm van verlies moet verwerkt worden. We moeten het aanvaarden en een “plekje” geven. Dat is helemaal niet gemakkelijk. Soms kom je er alleen moeilijk uit en kun je wel wat ondersteuning gebruiken. Praat dan eens met iemand die je kan helpen en ondersteunen. Ook hulporganisaties en boeken kunnen je verder helpen.

Rouwbegeleiding

Irma van Reem, rouwtherapeut uit Elst: 

“Elk verlies is uniek en vraagt om verwerking ervan. Rouwen gaat dan ook over verwerken. En het is belangrijk om deze fase goed te doorlopen als je het leven na het verlies weer wilt oppakken. Iedereen rouwt op zijn of haar eigen manier, maar zeker is dat we vaak veel missen. De leegte die wordt achtergelaten kan pijnlijk zijn, overrompelend en heel verdrietig. En daar waar de omgeving na de uitvaart weer doorgaat met het leven, ben jij gedwongen om in een nieuw deel van je leven te stappen. Dat aanvaarden levert niet zelden een interne strijd op waarbij het ook maar zo zou kunnen zijn dat je jouw eigen omgeving er niet teveel mee wilt belasten.
Signalen van niet volledig verwerkte rouw zijn o.a.:

 • Je ontwijkt je verdriet, ontwijkt gesprekken hierover
 • Je focust je op het verlies en bent er veel mee bezig
 • Je slaapt slecht of hebt wellicht medicatie om te kunnen functioneren
 • Je blijft op zoek naar de reden waarom dit jou is overkomen
 • Jouw verlies staat nog zo voor jou dat je voelt dat je niet verder komt
 • Je ervaart gevoelens van schuld of iets wat nog onuitgesproken is

Ik kijk graag samen met jou naar jouw verlies en naar de zingeving ervan. Vanuit daar begeleid ik je terug naar jouw comfortzone zodat je met energie het leven weer kunt oppakken.” Neem contact op met Irma van Reem via 06 48278088 of kijk voor meer informatie op haar website

Hulporganisaties

Boeken

Een overzicht van boeken tref je aan op de pagina boeken voor volwassenen of de pagina boeken voor kinderen.

Schuiven naar boven