Opbaren

Aopbaren uitvaart laatste verzorging kistls het mogelijk is kun je er voor kiezen om de overledene thuis op te baren. Thuis opbaren geeft meer tijd om afscheid te nemen en je kunt op elk moment bij de overledene zijn. Voor de kinderen is het een prettige manier van afscheid nemen, omdat ze in een voor hen vertrouwde omgeving zijn. Het rouwproces kan zo op gang komen en verloopt natuurlijker. Vrienden en familie kunnen ook veel intiemer bij die laatste dagen betrokken worden, zodat het verdriet samen beleefd wordt.

Thanatopraxie

Thanatopraxie is ook een mogelijkheid, het is een lichte balseming. De overledene wordt voor de duur van tien dagen geconserveerd. Tijdens de behandeling wordt een conserverend middel in de bloedbaan van de overledene gebracht. Hierdoor wordt achteruitgang van het lichaam tijdens de opbaring tegengehouden. De overledene ziet er natuurlijker uit en neemt de temperatuur van de omgeving aan. Zelfs bij warm weer is geen koeling nodig en in de winter kan de verwarming gewoon aan blijven. Door thanatopraxie kunnen tekenen van een eventuele ziekte vervagen of zelfs verdwijnen. 

opbaren engelenwade met losse bloemen www_engelenwaden_nl

Bron: www.engelenwaden.nl

Er zijn meerdere manieren van opbaren, ook thuis: bijvoorbeeld een opbaar-bed, een rieten mand, een traditionele kist of opbaar-plank. Maar ook een wade is mogelijk. Ik kan je helpen met de aankleding van de kamer, slaapkamer of bijvoorbeeld het tuinhuisje. In een grote tuin kunnen we zelfs tijdelijk een opbaarhuisje plaatsen: www.opbaarhuisjes.nl. We kunnen bepaalde stoffen gebruiken, kamerschermen plaatsen, tekeningen, kaarsen etc. Je kunt foto’s neerzetten, of een dierbaar schilderij ophangen. Samen met jou bekijk ik de mogelijkheden.

Als thuis opbaren niet mogelijk is kunnen we ook voor opbaren in een rouwcentrum of mortuarium kiezen. Nadeel hiervan is dat voor bezoek eerst een afspraak gemaakt moet worden. In sommige rouwcentra kun je kiezen voor een 24 -uur kamer. Je krijgt dan een sleutel of de cijfercode en kunt zelf bepalen wanneer je de overledene wilt bezoeken.